Hoeveel dagen moet ik rusten na het sporten?
Een van de meest voorkomende twijfels voor degenen die serieus met lichaamsbeweging beginnen, is hoeveel dagen ze moeten rusten na het sporten in de week.
Motivatie brengt ons ertoe om elke dag te willen sporten en het meest gebruikelijke is om te denken dat hoe meer we doen, hoe beter het is. Echter, dat is niet altijd het geval. Sterker nog, het kan contraproductief zijn.
In dit artikel willen we antwoord geven op de vraag of het goed is om een dag te rusten na het sporten. Met andere woorden, of het aan te raden is om een dag van training af te wisselen met rust of niet, en wat de beste manier is om onze trainings- en rustroutine te ontwerpen. Lees verder om meer te weten!
Waarom het essentieel is om te rusten na het sporten
Als je een goede prestatie en uitstekende resultaten wilt behalen tijdens een trainingsroutine, is het essentieel om rekening te houden met rust. Dit zal ervoor zorgen dat je lichaam zich herstelt van de inspanning waaraan het is blootgesteld.
Naast het aanpassen en voorbereid zijn op de volgende trainingssessie, vermindert het regelmatig rusten van de getrainde spiergroepen het risico op blessures.
Elke keer dat je een activiteit uitvoert, slijten sommige weefsels in je lichaam om nieuwe te bouwen voor de activiteit die in de volgende sessie zal plaatsvinden.
Wanneer er geen aandacht wordt besteed aan rust, kan er wat gewoonlijk bekend staat als overtraining — en technisch als rabdomyolyse — ontstaan. Dit gebeurt wanneer het lichaam niet de nodige marge heeft om te rusten of wanneer je niet goed eet en de weefsels niet de voedingsstoffen geeft die ze nodig hebben.
Exact wat er gebeurt, is dat de vezels van de skeletspieren beginnen op te lossen, wat een grote hoeveelheid myoglobine vrijmaakt. Dit komt via het bloed in de nieren terecht en kan ernstige schade veroorzaken, zoals acute nierinsufficiëntie.
Naast deze ernstige gezondheidsproblemen kan overtraining leiden tot verlies van spiermassa, wat het tegenovergestelde effect heeft.
Aan de andere kant, houd er rekening mee dat veel sporten je niet altijd helpt om vet te verbranden, in het geval je matige aerobe activiteit doet. Het lichaam, als de slimste machine die er bestaat, kan in de verdediging gaan en calorieën vermijden te verbranden om te helpen de inspanningen te voorkomen waaraan we het onderwerpen.
In feite zijn er verschillende studies die in dezelfde richting wijzen en aangeven dat wanneer de fysieke activiteit de gematigde niveaus overschrijdt, het energieverbruik niet toeneemt, maar stabiliseert.
Signalen dat je lichaam lijdt onder overtraining
Het is belangrijk om een dag te rusten na het sporten of misschien meer dan een dag —afhankelijk van elk geval en de intensiteit waarmee gewerkt wordt—.
Dit zal ernstige problemen zoals oververhitting of rabdomyolyse voorkomen, die aanzienlijke schade kunnen veroorzaken. Enkele daarvan zijn acute nierinsufficiëntie, braken, verwardheid en zelfs een multiorgaanfalen.
Een van de manieren om rabdomyolyse te detecteren is door de kleur van de urine te observeren. Als deze een donkerbruine kleur heeft gekregen, is het belangrijk dat je dringend een arts bezoekt.
Nu, voordat we dit punt bereiken, stuurt het lichaam vaak andere signalen zoals bijvoorbeeld de verslechtering van de gewrichten, wat voornamelijk pijn in de schouders en knieën veroorzaakt.
Natuurlijk is het niet altijd een voorbode van overtraining, en er zijn activiteiten met een grote impact die ontsteking kunnen veroorzaken zonder dat ze verband houden met andere ernstigere problemen — het is belangrijk dat je naar je lichaam luistert en er aandacht aan besteedt —.
Bovendien kan overmatige lichaamsbeweging, samen met een slechte voeding, ook leiden tot de ophoping van vrije radicalen en de verschijning van constante vermoeidheid.
In ieder geval, dit zijn de meest opvallende signalen die ons kunnen aangeven of we te maken hebben met een mogelijke overtraining:
- Langdurige spierpijn.
- Je vordert niet zoals je zou moeten.
- Veelvoorkomende verwondingen en ziekten.
- Slapeloosheid.
- Psychische stoornissen en stemmingswisselingen.
- Algemene vermoeidheid.
- Veranderde vitale functies.
- Sed is onverbiddelijk.
Is het goed om een dag te rusten na intensieve training?

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, is het na een zware trainingsdag noodzakelijk om te rusten om de volgende dag 100% te kunnen presteren. Veel experts beweren dat het beter is om een dag te rusten.
Rust is de sleutel tot training. De aanbevolen rusttijd kan variëren van de ene persoon tot de andere, het is aan te raden om tussen de 24 en 48 uur rust te nemen tussen trainingen wanneer je aan krachttraining doet. Dit is de minimale tijd die wordt geschat voor een goede herstel van de spieren —en afwisselend rust met oefening—.
Ook het type oefening dat je uitvoert en je doel spelen een rol. In grote lijnen is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende aanwijzingen:
- Als je fitness trainingen doet voor spieropbouw en om te tonifiëren: Houd er rekening mee dat je niet elke dag moet trainen. Het is het beste om 4 sessies per week te doen met twee dagen actieve rust en één dag zonder training. Met andere woorden, het is goed om drie dagen per week te rusten van de sportschool en oefeningen in het algemeen.
- Als je aerobe fitnessoefeningen doet om af te vallen: In dat geval is het verstandig om een actieve rustdag tussen twee trainingen in te plannen en een andere voor totale rust. Net als in het vorige geval is het goed om drie dagen niet naar de sportschool te gaan.
Zoals je ziet, is het goed om drie dagen van de sportschool te rusten zodat je lichaam zich goed kan herstellen, om je prestaties bij de volgende sessie te verbeteren en om problemen gerelateerd aan overmatige lichaamsbeweging te voorkomen.
Voordelen van rusten van de training
Samenvattend is het belangrijk om een dag te rusten na het sporten of meer, en dit zijn de voordelen van het correct doen:
- Je zult de volgende trainingsdag 100% presteren.
- Je voorkomt overtraining.
- Je voorkomt dat het lichaam in de verdedigingsmodus gaat.
- Je voorkomt de achteruitgang van gewrichten en intense pijn daarin.
- Je voorkomt constante vermoeidheid.
- Je zult je doelen sneller bereiken.
- Je lichaam zal goed functioneren.
¡Muchas gracias, Justo!
¡Hola, Pedro! Caminar es una excelente forma de acelerar el metabolismo, así como de quemar calorías. Puedes hacerlo cuando quieras, siempre y cuando respetes los descansos necesarios para tener una óptima recuperación muscular. Si han pasado 24 horas desde tu entrenamiento de fuerza deberías poder caminar sin ningún problema. ¡Gracias!
Es malo caminar solamente al día siguiente de haber hecho entrenamiento con pesas,pushup y sentadillas??
Muy buenas recomendaciones sobre el descanso luego de los ejercicios , felicitaciones
Laat een reactie achter